Onderdelen |
Functie |
Verteren van… |
|
Mondholte |
Gebit Speekselklieren |
Oppervlakte van voedsel vergroten Afgeven enzym amylase
|
Zetmeel --> maltose |
Keelholte |
Huig Strotklepje |
Neusholte afsluiten bij slikken Luchtpijp afsluiten bij slikken
|
|
Slokdarm |
|
Verplaatsen voedsel van keelholte naar maag met peristaltische bewegingen
|
|
Maag |
Maagsapklieren
Slijmwand
Maagportier |
Tijdelijke opslag van voedsel Produceren maagsap (water, zoutzuur, enzym pepsinogeen) Zoutzuur (pH 1,5 – 3,5) --> bacteriën in voedsel doden
Beschermt maagwand tegen zure maagsap en peptase
Kringspier die maag afsluit
|
Eiwitten --> aminozuurketens (poly-peptiden) |
12-vingerige darm
|
Afgifteplaats van: Lever
Galblaas
Alvleesklier |
Gal en alvleessap vermengen met voedselbrij Produceert gal
Opslagplaats van gal --> Vetten emulgeren, zodat enzymen beter kunnen inwerken op groot oppervlakte
Maakt hormonen insuline en glucagon
Bevat basische stof NaHCO3 (pH > 7)
|
|
Dunne darm |
Darmwandklieren
Darmplooien,- en vlokken |
Verteringsproducten opnemen in bloed en afvoeren via de poortader. Vetten via lymfevaten afgevoerd. Produceert darmsap met de enzymen:
|
|
Blinde darm |
Wormvormig aanhangsel of appendix |
|
|
Dikke darm |
Bacteriën (darmflora) |
Water en zouten uit voedsel onttrekken Helpen afbreken onverteerbare cellulose uit voedingsvezels
|
|
Endeldarm |
Anus |
Tijdelijke opslagplaats onverteerde voedselresten Kringspier die ontlasting doorlaat |
|